Intimnost

Kaj je intimnost v partnerskih odnosih in zakaj je pomembna?

Pripravila: Katja Maksić

Intimnost je pomemben del partnerskih odnosov. Širše je opredeljena kot tesno poznavanje oziroma bližina. Gre za način vzpostavljanja globokega, trajnega in zdravega odnosa. Ali bomo lahko kot odrasli vzpostavili intimne odnose v partnerstvu, je močno odvisno od naših izkušenj iz preteklosti, ki segajo v najzgodnejše obdobje našega življenja. Bližine v odnosih se naučimo že kot dojenčki, ko so nas starši pestovali in nam bili naklonjeni. Že takrat se začnejo oblikovati varni odnosi z drugimi in s tem tudi ustvarjanje zaupanja. Ta del našega življenja pomembno vpliva na našo odraslo dobo.

Če se osredotočimo na intimnost v partnerskih odnosih, to radi enačimo s spolnostjo, vendar je intimnost mnogo več kot le to. Tudi globok pogovor je pokazatelj intimnosti. Intimnost je dobra za naše zdravje, povezana je z močnejšim imunskim sistemom, nižjim krvnim tlakom in nižjo ravnijo stresa. Več študij je tudi potrdilo, da so odrasli, vključeni v intimni odnos, bolj zadovoljni s svojimi odnosi, manj osamljeni in manj depresivni, v primerjavi s tistimi, kjer intimnosti v partnerskem odnosu ni.

Poglejmo katere tipe intimnosti v partnerskih odnosih poznamo:

1. Fizična intimnost

Preko dotikov izkušamo fizično intimnost. Fizična intimnost prav tako vključuje ljubkovanje, držanje za roke, spolnost, poljubljanje itn. Ta vrsta intimnosti je ključnega pomena za zdrave in trajne romantične/partnerske odnose.

2. Čustvena intimnost

Čustvena intimnost se izkazuje z besedami in komunikacijo. To zahteva tudi ranljivost, kar ni zmeraj enostavno. Vključuje zaznavanje bližine v odnosu, kar omogoča izmenjavo misli in občutkov s pričakovanjem podpore in razumevanja. Gre za izražanje svojih občutij, tako pozitivnih kot negativnih. Čustvena intimnost je odvisna od zaupanja in vključuje delitev našega najglobljega jaza z drugim.

3. Intelektualna intimnost

Gre za vrsto intimnosti, ki je v partnerskih odnosih potisnjena v ozadje in pogosto pozabljena. Nanaša se na medsebojno delitev idej v poskusu izmenjave misli in pogledov. Spoštljivi razgovori o določenih temah lahko nadgrajujejo našo intelektualno bližino z našim partnerjem/ko.

4. Ustvarjalna intima

Gre za pomembno vrsto intime, o kateri se manj pogosto govori. Ustvarjalna intimnost se nanaša na izražanje sebe skozi svojo ustvarjalnost ali strast. To je lahko v obliki umetnosti, plesa, glasbe, športa ali kakšna druge ustvarjalne priložnosti. S pomočjo ustvarjalne intimnosti odpremo svojo kreativno plat drugemu, delimo svoje darove, talente in strasti. S tem pa delimo tudi sebe.

5. Izkustvena intimnost

Ta intimnost se zgodi, ko si partnerja delita nove izkušnje. COVID-19 je številne pare pripeljal do izkustvene intimnosti, saj so bili “prisiljeni” doživljati stvari skupaj. Delitev teh izkušenj lahko zbližuje. To se dogaja tako v romantičnih odnosih, pa tudi v prijateljskih.

6. Duhovna intimnost

V tem primeru se nam morda zazdi, da se duhovna intimnost nanaša le na religijo. Vendar je ta koncept širši. Nanaša se na izmenjavo idej na višji ravni. Gre za izmenjavo prepričanj in vrednot. To lahko poteka preko religije ali preko prakticiranja čuječnosti, osebne rasti ali meditacije. Zajema našo potrebo po iskanju smisla v tem svetu. Ko se povežemo skozi duhovno intimnost, delimo te ideje z našim partnerjem/ko, prav tako pa smo odprti za njegova/njena stališča.

Intimnost v partnerskem odnosu lahko razvijemo vsi. Seveda je prvi korak obojestranska odločitev in odprtost za vzpostavitev globokega in sočutnega partnerskega odnosa. Z razvijanjem intimnosti se zviša zadovoljstvo v partnerskem odnosu in zadovoljstvo s samim seboj. To vpliva tudi na posameznikovo telesno in duševno počutje, način komunikacije in medsebojnega navezovanja. Težave z intimnostjo pogosto izvirajo iz preteklih, travmatičnih izkušenj, ki določajo vzorec ravnanja z zaupanjem. V tem primeru je potrebna tudi strokovna pomoč in vključitev v partnersko terapijo. Za več vprašanj pišite na: info@pot-poguma.si

VIRI:

• Popovic, M. (2005). Intimacy and its relevance in human functioning. Sexual and Relationship Therapy, 20(1), 31–49.

• Nabil, S. 6 Types of Intimacy. Naya Clinics.

Spodaj lahko oddate vaš komentar, vprašanja in predloge za prihajajoče blog prispevke. Vaši komentarji in podatki ne bodo javno objavljeni. 
Na podlagi 6. člena (1. odstavek, točka a)) Uredbe o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov ter Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) z vpisom dajem privolitev, da se moje podatke uporabi samo za oddajo komentarja, predloga ali vprašanja. Za tem, bodo vsi podatki trajno izbrisani.