Ločitev

Rane, ki jih za seboj pusti ločitev so globoke, a jih lahko zacelimo.

Uredila: Katja Maksić

Ločitev je eden izmed bolj stresnih in bolečih dogodkov v človekovem življenju. Kadar govorimo o ločitvi, govorimo tudi o izgubi. Pri tem ne gre samo za izgubo osebe, izgubo partnerja, temveč gre tudi za izgubo skupnih načrtov, izgubo skupnega načina življenja, izgubo povezanosti s partnerjevo ali partnerkino družino. Potrebno je reševati bivanjske in finančne zadeve, poskrbeti za otroke in se dogovoriti glede skrbništva. Spremembe, ki se dogajajo v tem obdobju, so velike in stresne.


Občutki, ki jih doživlja oseba ob ločitvi, so različni. Občuti lahko: povečano tesnobo, napetost, jezo, razočaranje, zavrženost, osamljenost, krivdo, sram, dvom vase, žalost… V tem obdobju se lahko zniža tudi samopodoba. Osebi se začno porajati različna vprašanja: Ali sem naredil/a kaj narobe? Bi moral/a narediti kaj drugače? Zakaj se je to zgodilo prav meni? Pojavi se lahko tudi depresivno razpoloženje, kjer gre za odziv na izgubo, na ločitev. Pri izgubah je pomembno, da žalosti in ostalih čutenj ne potlačimo ali ignoriramo. Žalost je namreč naravni odziv telesa na izgubo in bolečino, ki se pojavi ob ločitvi. Gre za proces žalovanja, kjer sprejemanje in sproščanje čutenj prispeva k zdravljenju ran.


Ločitev lahko vpliva na osebo tudi na način, da se ta začne fizično umikati od drugih. Oseba tako ostaja sama z bolečino. Spremljajo jo lahko občutki, da je drugi ne bodo razumeli ali pa, da jo bodo drugi obsojali. Fizično umikanje in izolacija ponavadi samo okrepita osamljenost, ki je zaradi izgube že tako navzočo čutenje. Še več, občutek osamljenosti je lahko osebi poznan že iz preteklih izkušenj, tudi iz preteklega partnerskega odnosa, zato je ta bolečina še toliko močnejša. Kadar oseba opazi, da je obdobje ločitve močno vplivalo na njeno počutje, da zgoraj opisani občutki vztrajajo in ovirajo njeno vsakdanje delovanje ali pa je oseba obstala v določenem obdobju/fazi žalovanja, je smiselno poiskati terapevtsko pomoč. Stisko je moč zmanjšati in izolacijo tudi. Prvi korak do tega je iskanje stika in pomoči.  


V obdobju ločitve je lahko osebi v podporo terapija, pa tudi podporna skupina za ločene. V mesecu septembru bo v Mariboru začela delovati podporna skupina za ločene. Podporna skupina zagotavlja varen prostor za izražanje svojih izkušenj ob ljudeh, ki so doživeli podobno. Vsak član skupine lahko svobodno razpravlja o določeni tematiki, raziskuje sebe, svoja čutenja, prisluhne drugim, pridobi nove informacije in razvije nove potenciale. Ločitev lahko za seboj pusti globoke rane in grenkobo, vendar lahko oseba za te rane poskrbi, gre skozi proces zdravljenja in najde pot naprej.


Na skupino so dobrodošli tako ženske kot moški, ki imajo izkušnjo ločitve, ne glede na to v katerem obdobju procesa se oseba nahaja. Torej ne glede na to ali se je ločitev zgodila pred kratkim ali pa je od ločitve minilo že nekaj časa, osebo pa še zmeraj spremljajo težki občutki.


Na srečanjih bomo govorili o:

  • paleti čutenj povezanih z ločitvijo (o zavrnitvi, jezi, žalosti, obžalovanju, krivdi, praznini, osamljenosti…),
  • nekdanjih in trenutnih odnosih,
  • starševstvu,
  • identiteti po razmerju (kdo sem in kaj si želim),
  • kako začeti znova,
  • novih razmerjih
  • in o ostalih temah ali težavah, ki jih bodo izpostavili člani skupine.

Več informacij o skupini najdete tukaj. Vabljeni.