Visoko senzitivni ljudje

Lastnosti visoko senzitivnih oseb


Uredila: Katja Maksić


Visoka senzitivnost ni duševna motnja, temveč je opredeljena kot prirojena osebnostna lastnost, za katero je značilen bolj občutljiv živčni sistem in bolj kompleksno notranje življenje, v primerjavi z ostalimi ljudmi. Biološko gledano zelo senzitivni ljudje zaznajo več dražljajev znotraj in okoli sebe – kot so bolečina, lakota, svetloba in hrup. Študije so pokazale, da so možgani bolj aktivni na področjih povezanih s pozornostjo, čustvi, načrtovanjem dejanj, sprejemanjem odločitev in močnimi notranjimi izkušnjami. Visoka senzitivnost ni sinonim za introvertnost, približno 30 % visoko senzitivnih ljudi se identificira kot ekstrovertne.


Ocenjuje se, da naj bi bilo na svetu približno 15 – 20 % visoko senzitivnih ljudi. Visoka senzitivnost zajema čustveno, fizično in senzorično občutljivost. Ti ljudje so občutljivi na svetle luči, močne vonjave, grobe tkanine ali hrup. Prav tako pa je lahko za njih izredno moteče spremljanje televizijske vsebine, npr. z nasilnimi dejanji in se tega tudi smiselno izogibajo. Zaradi visoke senzitivnosti in intenzivnega procesiranja so visoko senzitivni ljudje bolj podvrženi stresu, kar lahko vodi tudi v spiralno pretirano razmišljanje in večjo izčrpanost. Ponavadi se ti ljudje močneje odzovejo na situacije in potrebujejo več časa za procesiranje informacij.


Visoko senzitivni ljudje imajo bolj razvito ustvarjalno plat, prav tako imajo bogat notranji svet in vzpostavljajo močne odnose. Ponavadi stremijo k iskanju užitkov v umetnosti in odnosih, so inovativni in zavzeti za pravičnost. Visoko senzitivni ljudje so tudi veliki empati. Raziskave kažejo, da imajo ti ljudje bolj aktivne zrcalne nevrone, ki so odgovorni za razumevanje čustev drugih. Ta čustvena inteligenca in empatija sta jim v pomoč pri komunikaciji, reševanju konfliktov in navdihovanju drugih.


Če je bila visoka senzitivnost prepoznana v otroštvu in je oseba dobila podporo okolice in sprejemanje prirojenih lastnostih, se kasneje v odraslosti večje težave zaradi visoke senzitivnosti ne pojavljajo. Še več, če ti ljudje znajo svoje darove pravilno usmerjati, so bolj uspešni na področju socialnih kompetenc v primerjavi z ostalimi. V kolikor pa visoka senzitivnost v otroštvu ni bila sprejemljiva in je otrok odraščal z občutkom, da z njim nekaj ni v redu ali pa je odraščal v bolj stresnem okolju, se v otroštvu in kasneje v odraslosti pri teh osebah kaže večja verjetnost za pojav depresije, anksioznih motenj, izgorelosti in drugih duševnih bolezni. V teh primerih je priporočena vključitev v individualno ali skupinsko terapijo. Prav tako lahko terapija pripomore pridobiti orodja, ki so v pomoč v trenutkih večje čustvene intenzivnosti.


VIRI:

– Aronson, E. 2020. The Highly Sensitive Person. The Citadel.

– Phillips, L. 2019. Finding strength in sensitivity. Counseling Today.

– Wilding, M. 2021. 14 Traits of Highly Sensitive People. Psychology Today.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.